Gatekunst kom og forsvant

I august 2009 gikk en garvet utøver av «offentlig veggmalerkunst» (som han selv kalte det) i gang med å lage et stort veggmaleri på en av de to murveggene mot den såkalte triangeltomta nederst i Snippen. Utstyrt med stige, en handlevogn full av spraymaling samt en ferdig tegnet skisse brukte gatekunstneren, som kalte seg Bab, omlag hundre timer på verket. Utsmykningen skjedde i forståelse med beboerne i Langgata 1, som syntes at det var bedre at murveggen deres ble dekorert enn at den var en ensfarget, kjedelig, vindusløs flate. Vi sa oss enig og gratulerte dem og alle oss andre med veggmaleriet, som sto seg fint sammen med veggmaleriet på den innerste murfasaden, som ble malt av en av Babs kollegaer omlag ti år tidligere (se nederste foto).


Slik så det ut på triangeltomta etter at kommunen hadde ryddet tomta for rusk og rask og søppel, og fram til den ble utleid til parsellhage.

Dessverre viste det seg at malingen Bab hadde brukt, ikke sto seg mot vær og vind. Maleriet begynte å flasse av, og sju år senere besluttet beboerne i Langgata 1 å male over det hele. Synd, men antakelig nødvendig.

Det vi forbipasserende også har fått med oss, er at triangeltomta siden 2013 er blitt leid ut til parsellhage. Tre familier i nabolaget tok kontakt med kommunen, og inngikk en leiekontrakt med gjensidig tre måneders oppsigelse. Triangeltomta er riktignok regulert til boligformål, og velet har siden begynnelsen av 1990-tallet ment at kommunen bør selge tomta til noen som vil oppføre en bolig der. Men så lenge kommunen ikke har tid og ork til å gjøre det (de har tidligere fortalt oss at de ikke har kapasitet til å selge en så liten tomt!), er det greit for oss at det er parseller der.


Bildet over: Triangeltomte slik den ser ut i dag (juli 2016). Bildet under: En av de som leier tomta til parsell, er Arne, som bor i det rosa huset ved Rodes plass.


Tekst og foto: Morten Fastvold

«Velet har sitt virkeområde på det sentrale Rodeløkka, som avgrenses av Helgesensgate i sør, Dælenenggata i nord, Trondheimsveien i øst og Gøteborggata i vest.» Bli medlem! Lei velhuset!

Rodeløkka Vel
Tromsøgata 22 C
0565 Oslo

Stiftet: 08.12.1953
Org. nr: 892 041 822

Rodeløkka Vel på Facebook

Diverse linker

Hjem » Historisk » Gatekunst kom og forsvant