Rekordartet druehøst i 2009



Eli Utstrand (til venstre) og Annema Isaksen med selvdyrkede drueklaser og bærplukker.

«Les Compagnons de Rodeløkka» er et vinmerke du ikke får kjøpt på polet. Til det er det altfor lite og eksklusivt. For, som det står på etiketten, dyrkes druene på côtes de Rodeløkka, nærmere bestemt i tolv hager i Langgata og på omkringliggende høyder (pluss en filial på Lille-Tøyen). Hver sensommer feirer de lokale vinbønder fjorårets produksjon av de edle, hvite dråper med å konsumere mesteparten av beholdningen, så det skal godt gjøres for utenforstående å få en smak. Vinranker i hagen er nemlig forutsetningen for å bli opptatt i det gode selskap.

Druehøsten 2009 var særdeles god, og den klart beste av de femten-seksten sesongene løkkas compagnons hadde oppnådd fram til da. Hele 126 kilo drueklaser havnet i plastdunkene, så fjorårets rekord på 75 kilo ble grundig slått. Dermed kunne strøkets vinbønder se fram til en samlet produksjon på cirka førti flasker.

Forbedret beskjæringsteknikk av vinrankene, lite soppangrep og ranker som har etablert seg bedre, er nok mye av forklaringen på at avlingen ble så stor, sier vinbøndenes ankermann Olav Heen. Følgelig ble det ekstra mye å gjøre på den årlige dugnaden i en av Langgatas grønne lunger, som nå fant sted den første søndagen i oktober. Der ble drueklasene ført gjennom bærplukkere, hvorpå de løse druene ble kløyvet og presset, slik at saften ble frigjort og kan gjære og godgjøre seg et snaut års tid.


Olav Heen, ankermann blant Rodeløkkas compagnons, med en flaske av fjorårets produksjon.

Ole Chr. Rotvold (til venstre) og Olav Heen betjener druepressa, lagd av deler av en gammel Hoover vaskemaskin.
At produksjonen foregår med det monn av vitenskapelighet som må til for å sikre et godt resultat, kunne vi bevitne. Der også Reodor Felgen-metoder tas i bruk, i form av en ombygd tørkepresse fra en gammel Hoover vaskemaskin, der man med håndsveiv får presset druene såpass mye at skallet sprekker, men steiner og stilkerester forblir intakte. Slik unngås en bitter bismak på vinen. Deretter presses den grågrønne saften ut av druene med en skrupresse-innretning som ikke gir rom for fottråkking. Men så finnes det heller ingen jomfruer blant vinbøndene, slik forskriften for druetråkking krever, bemerker Olav.

Derimot finnes det rikelig med livserfaring og smittende entusiasme i dugnadsgjengen, som på gjør-det-selv-måten får et basalt innblikk i vinlagingens mysterier. At denslags er mulig også på våre breddegrader, viser disse Rodeløkkas compagnons i fullt monn.


Tekst og foto: Morten Fastvold

«Velet har sitt virkeområde på det sentrale Rodeløkka, som avgrenses av Helgesensgate i sør, Dælenenggata i nord, Trondheimsveien i øst og Gøteborggata i vest.» Bli medlem! Lei velhuset!

Rodeløkka Vel
Tromsøgata 22 C
0565 Oslo

Stiftet: 08.12.1953
Org. nr: 892 041 822

Rodeløkka Vel på Facebook

Diverse linker

Hjem » Historisk » Rekordartet druehøst i 2009