I tau over Dælenengen

av Alf Folmer

Sommeren 1937 var det tid for en annerledes oppvisning på Dælenenga. Jeg bodde i 4. etasje i Bergenegården, Københavngata 11, og hadde orkesterplass da en mann ble heist to hundre meter opp i lufta. Men slutten ble ikke som forventet.

Fra vinduet i leiligheten hadde jeg en fantastisk utsikt over Dælenenga idrettsplass. Her hadde jeg løpt 60 meter og gått på skøyter. Her hadde jeg sett datidens store stjerner Sonja Henie, Oscar Mathiesen og Otto von Porat.

I 1929 ble det bygd en velodrom på idrettsplassen. Bernt «Bæla» Evensen var ofte og trente på banen.

ALDRI SKJEDD FØR
Sommeren 1937 var jeg 16 år. Jeg sto i vinduet hjemme i stua og så utover Dælenenga. Med ett hører jeg en sterk dur i lufta. Plutselig ser jeg datidens helikopter, en autogiro komme farende fram over hustakene. Det var svært imponerende. En flyvemaskin her på Rodeløkka, og så lavt som den fløy. Dette var noe nytt.

Autogiroen gjør en stor sving inn mot Dælenenga idrettsplass. Midt over fotballbanen står den helt stille. Det ser ut som om den henger i lufta. Den durer og står stille ganske lenge. Så senker autogiroen seg sakte ned og lander midt på banen.

Piloten eller aviatøren som vil kalte ham, sitter helt åpent i maskinen. Han hopper ned fra autogiroen og går fram til en gruppe mennesker. Lenger borte står en hel menneskemengde samlet. Alle har kommet for å se noe som aldri har skjedd før i Oslos historie. De har kommet for å se en demonstrasjon av det verdensberømte kjemiske underet METALFIX, et lim som limer alt over alt og som blir sterkere enn stål.

Et bilde som beviser denne sensasjonen er et bilde med en automobil i Paris med Eiffeltårnet som bakgrunn. En bil er heist opp i en kran. Den henger i en reim. Reima har først blitt kuttet i to for så å bli limt sammen med Metalfix. Bilen som veier over to tonn, er fire meter opp i lufta og to menn våger livet ved å stå under bilen. Men limet holder og det ble en perfekt og lykkelig demonstrasjon. Metalfix fikk førsteklasses reklamer, og flaskene med den grå massen blir solgt over hele verden.

OPP I LUFTA
Nå når Metalfix skal markedsføres i Skandinanvia, skal limet få enda bedre reklame med et enda dristigere vågestykke. Det skal være en demonstrasjon på Dælenenga og jeg er øyenvitne fra vår egen stue. Norges generalagent for Metalfix var N. Blomberg A/S med kontor i Kongens gate 7. Firmaets hovedprodukt var kalk og kalkstein. Metalfix skulle være produktet som løftet firmaets dårlige økonomi.

Nå står Nils Blomberg, eier av N. Blomberg A/S, selv inntil autogiroen sammen med aeronauten og en mann. Mannen holder i et stort tau. Så kommer to andre karer fram. De kontrollerer tauet. Tauet er kappet av på midten og stumpene limt sammen med Metalfix. Alt er perfekt. Lenger borte står presse, innbudte og mange nysgjerrige tilskuere. Aviatøren kommer seg opp i autogiroen igjen, motoren starter, rotorbladene begynner sakte å gå rundt, fortere og fortere. Det blåser så folk trekker seg tilbake.

Den ene enden av tauet er festet i hjulakslingen på autogiroen, i den andre enden er en mann fastspent i en sele. Så løfter autogiroen seg og stiger sakte mot himmelen. Vinden fra rotorbladene gjør at mange hatter blåser av. Da Metalfixmannen blir løftet, blir det jubel. Han henger fra tauet og vifter og flakser med armer og bein av begeistring. Etter endt luftferd skal han få to tusen kroner. Det er enormt mye penger i Oslo i 1937. Under ferden oppover gleder han seg til alle pengene som venter. Det er lettjente penger. Dette kan han gjerne gjøre en gang til.

Metalfixmannen har en utrolig utsikt over Dælenenga og Grünerløkka der han henger nesten to hundre meter over bakken. Nede på idrettsplassen står folk og beundrer det hele. Generalagent Nils Blomberg er mektig stolt. Dette er mer spektakulært enn i Paris. Autogiroen står stille i lufta.Tauet er stramt med den hengende mannen som flakser med bein og armer av glede og vinker til alle der nede på bakken.

Jeg har perfekt utsikt fra vinduet hjemme: Dette er fantastisk, en flyvemaskin som står stille. Jeg snur meg mot kjøkkenet og roper: – Mor, kom skal du se. Det er en mann som henger i et tau oppe i lufta, høyt over Dælenenga. Mor skynder seg til vinduet. Jo, der oppe er auto- giroen, men hvor er mannen i tauet?

Nå er det bare et tomt tau som blåser fram og tilbake i vinden. Autogiroen gjør en sving og senker seg fort ned til fotballbanen. Etter en stund hører vi sykebilen komme. Metalfixmannen får ingen glede av alle pengene, og det tar lang tid før vi igjen kan se reklame for Metalfix.

Limet som limer alt og er sterkere enn stål.

» Tilbake til Rodeløkka-veteranen Alf Folmer på gamle trakter

«Velet har sitt virkeområde på det sentrale Rodeløkka, som avgrenses av Helgesensgate i sør, Dælenenggata i nord, Trondheimsveien i øst og Gøteborggata i vest.» Bli medlem! Lei velhuset!

Rodeløkka Vel
Tromsøgata 22 C
0565 Oslo

Stiftet: 08.12.1953
Org. nr: 892 041 822

Rodeløkka Vel på Facebook

Diverse linker

Hjem » Historisk » Rodeløkka-veteranen Alf Folmer på gamle trakter » I tau over Dælenengen